De herfst en uw vijver

De herfst en uw vijver

De herfst is een cruciaal seizoen voor de vijver. De verandering van het seizoen brengt niet alleen een prachtig kleurenpallet, maar ook werk met zich mee om je vijver gezond te houden. In deze blog bespreken we hoe je uw vijver in de herfst kunt voorbereiden op de koude maanden.


1. Snoeien van de vijverplanten
In de herfst beginnen veel vijverplanten te verkleuren. Om te voorkomen dat afgestorven plantenresten in het water vallen en gaan rotten, is het belangrijk om de planten bij te knippen tot 10 cm boven de waterspiegel. Door afgestorven of verzwakte delen te verwijderen voorkom je overmatige organische afbraak die het water kan vervuilen.

                       

2. Opvangen van herfstbladeren
Herfstbladeren zijn prachtig om te zien, maar ze kunnen je vijver flink verstoren. Wanneer bladeren in het water vallen en beginnen te ontbinden, kunnen ze de pomp verstoppen en de  waterkwaliteit negatief beïnvloeden.

Plaats een afdeknet over je vijver om bladeren op te vangen en verwijder regelmatig de gevallen bladeren rond de vijver. Dit bespaart je  veel schoonmaakwerk in de lente.

                       

Om bladeren en ander drijvend vuil effectief te verwijderen, is een schepnet een handig hulpmiddel. Met een fijnmazig schepnet kun je gemakkelijk bladeren van het wateroppervlak scheppen voordat deze naar de bodem zinken. 

                        

Daarnaast kan een skimmer (Aqua Skim of Swimskim)  een zeer nuttige toevoeging zijn. Een skimmer zuigt continu drijvend vuil zoals bladeren, takjes en stof van het wateroppervlak. Dit helpt niet alleen om de vijver schoon te houden, maar verbetert ook de doorstroming van het water, wat weer bijdraagt aan een gezonder vijver milieu.                                                                                               

3. Energie besparende maatregelen
Als je een vijverpomp of filtersysteem hebt, is de herfst een goed moment om na te denken over energieverbruik. In de koudere maanden zijn vissen en planten minder actief, waardoor je de circulatie kunt verminderen.

Tip: Met een Eco Control kun je eenvoudig de snelheid van de duurzame Eco Expert pompen van Oase aanpassen aan de verminderde activiteit van de vijver, waardoor je energie bespaart zonder dat de essentiële watercirculatie verloren gaat. Dit helpt om je vijver gezond te houden zonder onnodig energieverbruik.

                                       

4. De waterkwaliteit opvolgen
In de herfst kunnen schommelingen in de waterkwaliteit voorkomen door bijvoorbeeld bladeren die ontbinden of overtollig regenwater dat in de vijver terechtkomt. Test de waterwaarden van je vijver regelmatig. Een te lage waterhardheid kan schadelijk zijn voor vissen en planten. Het bemoeilijkt de zuurstofopname en brengt de stabiliteit van het water uit balans.

5. Een aangepast voerschema voor je vissen
In de herfst daalt de watertemperatuur en daarmee ook de activiteit van je vissen. Zolang de vissen nog actief aan de oppervlakte komen om voer te vragen, kun je hen standaard voer blijven geven.

De Golden Conditioner van Golden Pond is een perfect voer voor in het najaar; het is lichter verteerbaar en bevat minder eiwitten maar meer vezels. Het ondersteunt het immuunsysteem en versterkt de afweer tegen infecties.

Let goed op de activiteit van je vissen: hoe minder actief ze zijn, hoe minder voer ze nodig hebben. Voer altijd met mate en verwijder eventuele restjes uit de vijver om het water schoon te houden.

                             
Zodra je merkt dat hun activiteit afneemt en ze minder vaak naar de oppervlakte komen, is het tijd om over te schakelen naar licht verteerbaar wintervoer

6. Schoonmaken van de vijver
Tot slot is het belangrijk om de vijver grondig schoon te maken voordat de winter begint. Verwijder overtollig slib en vuil van de bodem. Dit kan je doen met een speciale vijverstofzuiger. Houd hierbij rekening met eventuele vissen en zorg dat ze niet gestoord worden tijdens het schoonmaken.

Met het juiste onderhoud in de herfst, kun je ervoor zorgen dat je vijver goed voorbereid is op de winter. Door je vijverplanten bij te snoeien, herfstbladeren op te vangen, energie te besparen en de waterkwaliteit te controleren is je vijver klaar voor het najaar.









Terug naar blog