De koude maanden staan voor de deur en daarmee ook de uitdagingen die de winter met zich meebrengt voor de vijverliefhebber. Wil je dat je vijver gezond de winter doorkom, dan vind je hier enkele slimme stappen om je vijver winterklaar te maken.
1. Controleer en reinig je apparatuur
Bekijk of je vijverpomp en filter geschikt zijn voor gebruik in de winter. Maak uw filter goed zuiver zonder gebruik te maken van schoonmaakmiddelen. Het volstaat hierbij de filtermaterialen uit te spoelen met vijverwater. Controleer en vervang indien nodig de filtermaterialen om te vermijden dat je bacteriekolonie verloren gaat. Zorg er bovendien voor dat de filter niet kapot kan vriezen door deze goed te isoleren . Reinig het UVC-toestel en berg deze droog op.
2. Pas de voeding van je vissen aan
De watertemperatuur bepaalt hoeveel voedsel vissen nodig hebben. Bij watertemperaturen onder de 10°C hebben vissen minder energie nodig en hoef je ze minder te voeren. Stop met voeren als de watertemperatuur onder de 5°C komt, om onnodige afvalstoffen in het water te voorkomen.
3. Bescherm je vijver tegen ijsvorming
Een goede zuurstoftoevoer is cruciaal voor je vijver, vooral in de koudere maanden. Wanneer de temperaturen zakken, kan een laag ijs zich op de vijver vormen. Een luchtsteen of ijsvrijhouder helpt om een open plekje in het ijs te behouden. Dit zorgt ervoor dat zuurstof in het water blijft en schadelijke gassen kunnen ontsnappen.
Onze AquaOxy-beluchters van Oase zijn voorzien van luchtstenen die het zuurstofniveau op peil houden.
De AquaOxy Aeration ring kan ook gecombineerd worden met een Aqua Oxy beluchter en zorgt met fijne pareling voor een maximale zuurstoftoevoer in het water.
Een IceFree Thermo 330 van Oase is een handige tool houdt een deel van je vijver ijsvrij, zodat er ook in de winter zuurstofuitwisseling mogelijk blijft.
4. Omgaan met overvloedige regen
De winter brengt vaak veel regen, en een overvolle vijver kan problemen veroorzaken zoals overstromingen of vervuiling door regenwater. Zorg ervoor dat je vijver een goede manier heeft om overtollig water te laten ontsnappen. Maak de overloop proper en voorkom zo dat de vijver buiten zijn oevers treedt. Controleer de waterstand regelmatig en gebruik, indien nodig, een pomp om het niveau te verlagen.
5. Let op het zuurstofgehalte
In de winter kan het zuurstofgehalte in de vijver snel dalen, vooral als de vijver dichtvriest. Test regelmatig de waarden van uw water en breng deze tijdig op peil. Vissen verteren heel moeizaam grote schommelingen in de waterkwaliteit.
Met deze stappen help je je vijver gezond de winter door. Zo kun je in het voorjaar weer volop genieten van een heldere, frisse vijver.