Uw stappenplan voor een vijveropstart:
STAP 1 : Meten is weten
Na een lange winter is het vaak slecht gesteld met de kwaliteit van uw vijverwater. Met als gevolg dat de ontwikkeling van planten en nuttige bacteriën moeizaam of niet op gang komt. Slechte waterwaarden zijn tevens slecht voor de gezondheid van uw vissen.
Daarnaast liggen problemen zoals groen water en draadalgen op de loer. Het is dus van belang uw vijverwater tijdig te controleren en bij te sturen.
Start eventueel preventief met de toevoeging van de Golden Algae en Golden Stable.
Zacht water is de meest voorkomende oorzaak van algengroei. Omdat in de vijver vallend regenwater erg zacht is, loopt de hardheid in elke vijver geleidelijk terug gedurende het seizoen. In een vijver met zacht water kunnen zuurstofplanten niet groeien, algen daarentegen wel. Zorg daarom altijd voor een goede waterhardheid of gH- waarde. Dit kun je doen door je vijver te behandelen met Golden GH+.
Ga na of er voldoende bacteriën in de vijver zitten en plaats eventueel een biologische filter die zorgt voor extra bacteriën die zuurstof produceren en nitraat consumeren. U kan uw vijver van extra zuurstof voorzien door Golden kH+ toe te voegen, deze stabiliseert bovendien de pH of zuurtegraad van het vijverwater en voorziet uw vissen en planten van de noodzakelijke carbonaten en bicarbonaten nodig voor hun groei en opbouw.
STAP 2: Controleer je vijvertechniek
In het voorjaar, wanneer alles in de vijver begint te groeien, is het van groot belang dat de filters hun werk goed kunnen doen.
Spoel de filtermaterialen daarom goed door met vijverwater of vervang deze. Om de filter weer direct zijn werking te laten doen, voeg je bacteriën toe vanaf een watertemperatuur van 10°C. Doe dit zeker ook als uw filter uitgeschakeld of bevroren is geweest. Vervang bovendien uw UV-lamp elk voorjaar.
STAP 3: Geef je vissen aandacht
Door de lange winterperiode is de weerstand van de vissen vaak sterk verminderd. Het is daarom van groot belang de conditie van de vissen in het voorjaar nauwlettend in de gaten te houden. In deze periode van het jaar komen het vaakst infecties, ziektes en parasieten voor.
Het voeren kan weer starten als de watertemperatuur boven de 7°C komt en de vissen terug beweeglijker worden. Voer vroeg in het voorjaar nog niet te veel en bij voorkeur gemakkelijk verteerbaar, vitaminerijk voer.
Ons advies: Golden Conditioner
STAP 4: Boost de waterplanten
Dode plantdelen kunt u nu verwijderen, te grote planten delen en vijvermandjes van nieuw plantsubstraat en eventueel bemesting voorzien, alvorens ze terug af te dekken met schoon grind.
Als de plantengroei niet op tijd op gang komt in het voorjaar, zullen voedingsstoffen die in het water blijven, leiden tot zweefalgen, met groen en troebel water als gevolg.